Computerglazen met Bluefilter

Vroeger brachten we het grootste deel van onze tijd buiten door. Sinds de industriële revolutie werken we echter meer op korte- en tussenafstand. Het komt steeds vaker voor dat we langer dan 4 uur aan een stuk achter een beeldscherm zitten. Werkt u dagelijks langdurig met een beeldscherm en heeft u regelmatig last van branderige en vermoeide ogen? Dan kan een speciale computerbril of degressieve bril verlichting brengen.

Op de werkplek wordt steeds meer gevraagd van de ogen. Vooral het werken op een beeldscherm vraagt om doelgerichte oplossingen. De kijkafstanden wisselen voortdurend van beeldscherm naar toetsenbord, naar papierwerk, naar directe omgeving (vb een collega).

Slecht comfort tijdens computerwerk kan leiden tot het ‘computer vision syndroom’ (oogirritaties, rode ogen, nekpijn, vermoeide ogen, verminderde concentratie...)

Degressieve bril

Met een gewone leesbril zie je scherp tot op 40 cm.
Maar met een computer- of degressief glas zie je scherp tot op 80 cm! 

Blauw licht

Er is een debat gaande over de gunstige en schadelijke effecten van blauw licht. Enerzijds kan blauw licht een nuttig instrument zijn bij de bestrijding van winterdepressies en slapeloosheid. Anderzijds kan blauw licht het menselijk oog blijvend beschadigen. Hoe en wanneer moeten we ons beschermen tegen de mogelijke schadelijke gevolgen van blauw licht?

Te veel licht uit ultraviolette en blauw-paarse banden kunnen het menselijk oog beschadigen. Dat kan zowel leiden tot een pijnlijke ontsteking van het oogbindvlies en/of het hoornvlies als tot oogletsel aan de natuurlijke lens (bijv. cataracten), vooral aan het netvlies (maculadegeneratie).

Daarom is het zo belangrijk om een zonnebril met 100% UV-bescherming te dragen bij fel zonlicht, vooral in situaties waar sprake is van veel schittering zoals op het water of besneeuwde berghellingen.
Bij intensief en langdurig computer-tablet-gsm gebruik is het belangrijk om de ogen te beschermen met een BlueFilter.

Ons advies: Wij raden aan uw ogen meer pauzes te gunnen door veel vaker in de verte te kijken - zelfs tijdens het werken op uw laptop, tablet of smartphone. Zorg er tevens voor dat uw ogen blootgesteld worden aan voldoende helderheid en bescherm ze tegelijkertijd voldoende tegen overmatig UV- en blauw-paars licht door een computerbril met Bluefilter te dragen.